Pages
▼
Saturday, September 7, 2013
좋은 하루 보내세요! KOREAN KIMCHI
Pernah cuba Kimchi? Ini makanan paling popular kat Korea. Sape kaki tengok HD One Asia memang taula. Jangan asyik nak tengok Inkigayo ajer al-maklumlah awek-awek Korea semua cun-cun belaka. Hehehe...
Meh sini kita cuba...
Bahan-bahan buat kimchi :
1/2 biji kobis cina
Garam & air (untuk rendam kubis)
serbuk cili
2-3 ulas bawang putih
1/2 cm halia
2-3 biji bawang merah (shallots)
1 sudu cencalok
air 7 up secukup nya
1/2 batang lobak
1 pokok daun bawang
gula secukupnya (tak letak garam sebab kubis tu dah masin)
Cara membuatnya:
1. Mula-mula bersihkan kobis dan potong kecil-kecil, lepas tu buat air garam dengan menambah 4 sudu garam dan air sehingga kobis tenggelam.
2. Rendam kobis selama 8 jam
3. Apabila cukup 8 jam, bilas kobis dan perah supaya tiada air garam lagi
4. Campurkan serbuk cili, bawang, bawang putih, halia, cencalok, dalam bekas dan kisar. Guna kan air 7 up jika perlu penambahan air
5. Apabila siap kisar, rasa masin and manis nya dan terpulang untuk tambah gula atau garam. Boleh juga gunakan sos ikan.
6. Lobak hiris nipis seperti batang mancis, daun bawang potong kasar.
7. Gaul kan kobis tadi dengan bahan kisar, lobak dan daun bawang sehingga sebati
8. Simpan dalam bekas. Boleh juga dimakan serta merta…
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment