Followers

Thursday, April 17, 2014

Beza Cacar Air Dan Campak

Ketika risau dengan penularan wabak denggi, anak saya terkena pula cacar air. Seperti biasa saya akan membuat sedikit kajian ilmiah bagi penyakit tersebut. Orang kata kena kenali musuh dulu kalau nak kalahkan musuh. Ye tak?

Banyak fakta menarik yang telah saya pelajari. Maka saya ingin kongsikan di blog saya ini.

Campak dan Cacar Air : Serupa atau berbeza?


"Cacar air ni kena sekali seumur hidup je. Kalau kena kali kedua tu memang kes terpencil."
"Eh, yeke? Abang aku dah kena banyak kali dah."
"Dulu waktu dekat-dekat SPM aku kena banyak kali."

Fakta cacar air akan menjangkiti seseorang sekali seumur hidup memang betul, dan diperakui oleh doktor dan saintis seluruh dunia. Jadi bagaimana ada orang yang kena banyak kali?

Kebanyakan orang tersilap fakta. Ramai menganggap campak dan cacar air merupakan perkara yang serupa. Hakikatnya, dua penyakit ini hampir serupa, namun tak sama.


Cacar air (dalam English : chicken pox) dan campak (dalam English : measles) mempunyai beberapa persamaan dan perbezaan. Kedua-duanya berpunca dari dua virus yang berbeza, tetapi memberikan simptom yang hampir sama.

Secara umumnya, kebanyakan orang lebih teruk sekiranya terkena campak berbanding cacar air, mempunyai demam yang lebih tinggi, dan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat komplikasi.Beberapa persamaan antara campak dan cacar air dapat dikenalpasti pada hari pertama penyakit. Kedua-dua penyakit berkongsi tanda-tanda awal seperti demam, hidung berair dan batuk. Campak penghidap mungkin melaporkan sakit tekak, tetapi sekali-sekala cacar boleh terbentuk di tekak, menyebabkan kerengsaan (irritation).

Demam campak akan meningkatkan suhu badan sehingga kira-kira 104-105 darjah F (40-40.56 darjah C). Sebaliknya, penghidap cacar air cenderung untuk demam pada suhu yang lebih rendah, walaupun beberapa orang yang benar-benar sakit, sama ada bayi atau remaja dan orang dewasa, mungkin mempunyai suhu badan yang lebih tinggi.Ruam campak bermula dengan bermulanya demam dan peningkatan suhu badan. Biasanya, ruam cacar air berlaku sedikit lebih awal dan tidak diikuti demam yang teruk. 

KOMPLIKASI PENYAKIT

Penyakit cacar air boleh membawa kepada komplikasi yang lebih teruk, terutamanya bagi orang dewasa (kanak-kanak jarang mengalami komplikasi).

>    Cedera parah pada kulit anda
>    Radang otot jantung (myocarditis)
>    Radang buah pinggang (Glomerulonephritis)
>    Radang hati (Hepatitis)
>    Radang pankreas (Pankreatitis)
>    Keradangan testis (radang testis)
>    Keradangan pelbagai bahagian mata
>  Komplikasi yang paling teruk berpunca dari penyakit ini adalah jangkitan bakteria dan radang paru-paru.

NASIHAT & PANTANG LARANG KETIKA DIJANGKITI

> Jumpa doktor!
  
  Ini merupakan perkara pertama yang paling penting untuk dilakukan sekiranya sudah nampak tanda-tanda akan dijangkiti.
     Doktor akan bagi nasihat dan ubat yang sepatutnya. Patuhi arahan dengan sebaiknya bagi mengelakkan sebarang komplikasi lanjutan.

> Elakkan dari menggaru
  
 Kalau nak garu sikit-sikit tu boleh la, tapi jangan kerap sangat. Takut nanti satu pecah, jangkit banyak-banyak ke kawasan lain pulak.
    Kalau tak nak jadi hodoh sebab parut penyakit ni, baik ikut petua ni.

> Losyen Calamine
   
 Losyen ni memang berkesan untuk mengurangkan rasa gatal. Dan juga boleh meredakan penyakit dalam masa yang lebih singkat.
    Selalunya losyen ni akan diberikan oleh doktor, tidak kira anda menghidap cacar air mahupun campak. Wa rnanya putih dan cepat kering.

> Minum air kelapa yang segar dari pokok kelapa

    Pastikan air kelapa tersebut fresh dari buahnya. Jangan beli dalam cawan yang jual tepi jalan tu. Isi buah kelapa yang warna putih tu tak termasuk dalam senarai yang perlu dimakan sekali.
    Air kelapa segar berfungsi untuk mengeluarkan semua virus demam campak dari badan.


> Daun Semambu

    Ha... ni petua tradisional. Letakkan daun itu dibawah cadar dan bantal sebagai alas tidur. Selain itu, boleh tumbuk lumat dengan beras, kemudian sapukan pada bintik-bintik di badan. Boleh juga mandikan anak dengan daun semambu. Caranya ramas daun ni dalam sebaldi air dan mandikan seperti biasa.
> Pantang larang Makan
   
 Elakkan makan kicap/makanan berkicap sebab makan berkicap menyebabkan parut atau kudis berbekas hitam. Elakkan juga makan makanan terlalu berminyak yang boleh menyebabkan badan bertambah gatal. Elakkan minum minuman berais (sejuk) dan juga elakkan makan telur.

> Elakkan terkena air hujan kerana boleh menyebabkan parut itu kekal.


TAKUT KENA JANGKIT?

Alhamdulillah, teknologi sekarang telah berkembang. Manusia zaman sekarang boleh pilih untuk dijangkiti sekali seumur hidup atau tak dijangkiti langsung seumur hidup.

Caranya, pergi ke klinik atau hospital, bagitau nak dapatkan suntikan cacar air/campak. Bukan nak suntik virus penyakit tu dalam badan, tapi nak masukkan antivirus yang akan membunuh virus dari penyakit tersebut andai cuba dijangkiti.

Memang bagus vaksin ni, tapi agak rugilah kerana tak berpengalaman nak rasa penyakit ni. Nanti kalau anak-anak terkena, tak dapat nak cerita pulak. Kalau boleh vaksin ni diambil oleh hanya mereka yang sering terkena demam campak.No comments:

Post a Comment