Followers

Monday, November 4, 2013

Maal Hijrah 2013 : Mencipta Kejayaan Dunia Dan Akhirat


Hidup yang kita jalani setiap hari menuntut pengorbanan yang melelahkan. Bahkan bagi sesetengah orang mereka terpaksa bermandi keringat bertungkus lumus membina kehidupan dan tidak kurang yang menitiskan airmata demi mendapatkan kebahagiaan yang diidamkan. Manusia hanya boleh berusaha, namun Allah SWT saja yang menentukannya.

Permasalahannya adalah jika kita kurang berusaha, cepat menyerah, berkeluh kesah dan akhirnya menyalahkan orang lain di atas kegagalan kita. Alangkah ruginya jika kebanyakan umat Islam masih memiliki mentaliti yang sedemikian. Pada awal tahun Hijriyah ini, sudah sepatutnya kaum Muslimin menilai kembali pencapaian mereka dan bijak menemukan kekurangan dan kelemahan yang menjejaskan kegemilangan diri, umat, bangsa dan negara. Firman Allah SWT: “Wahai orang-orang yang beriman. Bertakwalah kepada Allah dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhati apa yang ia telah sediakan untuk hari esok. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah amat meliputi pengetahuannya akan segala yang kamu kerjakan.” (Surah Al-Hasyr: Ayat 18)

Mencipta skrip kejayaan dunia akhirat
Sejarah hijrah yang agung sentiasa menyuntik semangat pada diri setiap orang beriman. Kejayaan Rasulullah SAW merancang perjalanan hijrah dari Mekah ke Madinah dengan tuntunan wahyu Allah jelas menunjukkan kepada kita bahawa kepakaran berfikir dan bertindak dengan kebijaksanaan amat penting untuk menjayakan sesuatu perancangan. Pernahkah anda menuliskan tentang apa-apa pencapaian yang mesti diperolehi dan apa langkah-langkah untuk mewujudkannya? Bagaimana dengan kerja dan usaha yang dilakukan? Sudahkah dibuat dengan bersungguh-sungguh? Ingatlah perjalanan hijrah Rasulullah SAW yang penuh dengan penderitaan. Adakah kita melalui jalan yang sama? Jalan untuk mencapai kejayaan dunia akhirat. Prof. McClelland (1958), seorang pakar psikologi yang banyak mempelopori kajian ke atas psikologi kejayaan individu mendapati dalam kajiannya tentang ciri-ciri personaliti yang berjaya ialah:
i. Mereka yang melaksanakan tugas yang mencabar dengan penuh tanggungjawab.
ii. Mereka memiliki dorongan yang kuat untuk memajukan diri sendiri.
iii. Mereka amat mementingkan penilaian atas kerja-kerja yang dibuat untuk kemajuan yang lebih baik lagi.
Tiga ciri seperti di atas sangat elok untuk diterapkan dalam kehidupan peribadi Muslim. Ciri-ciri seperti inilah yang ada pada diri Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dan dalam peristiwa hijrah ternyata amat terserlah personaliti berkenaan.

Berterimakasih kepada kawan dan lawan demi kejayaan
Untuk mencapai cita-cita kita perlukan orang lain yang sudi membantu. Jika kelemahan kita dalam soal ibadat, maka kenapa kita tidak berbaik-baik dengan kawan yang alim lagi soleh? Jika kemalasan dan sikap tak bertanggungjawab ada pada diri kita, lebih elok jika berkawan dengan orang-orang yang berjaya dalam hidupnya. Itulah kebaikan bergaul dalam kehidupan sehari-hari. Jangan anda merasa hanya kawan yang baik saja yang boleh membantu kejayaan anda bahkan lawanpun sebenarnya memberi impak yang positif dalam menjana kejayaan itu. Beruntung jika anda mempunyai lawan, ia adalah cabaran bagi anda. Anda dapat khidmat darinya dengan ikhlas yang boleh dijadikan perunding dan penasihat tanpa bayaran. Jangan bersedih jika mempunyai lawan dalam kehidupan anda. Manfaatkan ia demi pencapaian yang lebih menguntungkan. Demikianlah teladan dari hikmah hijrah yang mana Rasulullah SAW sentiasa berfikir positif di tengah-tengah lawan yang ganas dan tanpa berputus asa sedikitpun dalam perjuangannya.

Bersyukur kepada Allah atas kejayaan dan cepat bangkit dari kejatuhan
Umat Islam yang hidup dihimpit oleh kuasa-kuasa besar dunia terpaksa bersaing untuk tidak tenggelam dalam arus kemajuan moden. Jika pada diri umat Muhammad bersemadi kekuatan, semangat keberanian dan kebijaksanaan yang diambil dari saripati buah hijrah yang ranum dan manis, ia boleh menjadi ubat mujarab bagi penyakit umat ini. Semangat itu seperti obor yang membakar diri Salahuddin Al-Ayyubi dan pengganti-pengganti beliau di bumi Palestin. Bagaimana dengan kita? Adakah kita menghargai hidup yang aman damai di bumi Malaysia ini dengan penuh kesyukuran? Apakah kerja-kerja yang sudah dibuat demi umat, bangsa dan negara untuk memastikan kejayaannya berkekalan? Kita amat lantang menyuarakan keamanan sejagat dan menolak peperangan. Namun kita hanya bisa berteriak dan menangis melihat anak-anak kecil di Iraq terkena radiasi senjata nuklear dan kaum wanita amat takut melahirkan anak-anak yang cacat. Sementara bumi Palestin masih lagi ditawan Yahudi laknatullah yang lantang menghina dengan kata-katanya bahawa ”Muhammad hanya mengirimkan pondan-pondan untuk bertempur”. Kita belum bisa unjuk gigi taring kepada kuasa besar dunia, keupayaan kita terlalu sedikit dan masih banyak yang perlu diusahakan dengan bermujahadah. Sahutlah cabaran hijrah dengan peranan masing-masing untuk kejayaan umat. Pada awal bulan Muharram ini sekali lagi kita ketuk pintu hati kita, perjuangan hijrah Nabi SAW harus diteruskan. Kitalah yang menjadi pejuang, aktor dan aktivisnya serta seharusnya umat Islam di Malaysia sedar bahawa kebangkitan Islam mesti dimulakan dari peribadi anda, keluarga, masyarakat, bangsa dan negara.


2 comments:

  1. pertanyaan: ayah saya telah habis melangsaikan hutang rumah di wangsa maju section 1 di perbendaharaan putrajaya, tetapi geran tiada padanya. Ada pada pemaju!! bagaimana cara nak contact pemaju yea? atau dimana pindahnya pejabat di bangunan tun abdul razak tu.....camna cara nak contact pemaju? atau bagaimana nak detect di mana geran berada? peguam dah cari....tapi entah kemana pejabatnya dah berpindah....maklumlah dah 28tahun punya cerita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila ajukan pertanyaan dalam page fb orang wangsa maju.barangkali ada yg lebih arif.mungkin geran dipegang oleh dbkl sbb dipajak selama 99 tahun.

      Delete