Followers

Wednesday, January 1, 2014

Cabaran 2014 Menjelma Sudah

Tiada sambutan besar-besaran tahun baru kali ini.Semua bercerita tentang langkah jimat cermat secara total seluruh negara.Tak kira daripada peringkat atasan mahupun bawahan, tidak kira dimana, di sektor kerajaan atau swasta, isu berjimat-cermat menjadi agenda penting pada tahun 2014 ini.
Dikala Pantai Timur baru pulih daripada banjir, kita dikejutkan pula dengan banjir di Sarawak pada ambang pengakhiran 2013.Itu belum menyentuh pelbagai isu sensitif seperti GST, subsidi minyak, takrif elektrik, kadar tol, kalimah 'Allah', Agama Syiah dan sebagainya.Serba tidak kena Malaysia sekarang semenjak era siber dan sentimen politik menguasai pemikiran dan kehidupan majoriti rakyat Malaysia.
Sebenarnya rakyat Malaysia sudah pun melakukan yang terbaik untuk negara ini pada PRU13.Pilihan kita pada PRU13 yang lepas tidak semestinya tepat dan tidak pula semestinya salah.Semua mahukan yang terbaik untuk negara yang tercinta ini bukan?
Perlulah diingatkan, kuasa rakyat bukanlah muncul lima tahun sekali. Kita berhak mengutarakan bantahan dan pandangan melalui wakil yang kita pilih asalkan kita semua bersatu tanpa mengira fahaman politik, kaum dan agama.Jauhkan perasaan hasad dengki dan saling berdendam.Kita harus bijak membezakan antara politik dan isu kepentingan bersama.Jangan jadikan diri kita mangsa manipulasi politikus-politikus dan agen-agen mereka.Mereka tiada apa-apa tanpa undi kita.Yang penting kita harus maufakat dan apabila bersuara, biarlah hanya satu dan kuat supaya suara kita digeruni.

TIDAK KIRA KITA DIBAWAH KERAJAAN BN ATAU PR, marilah kita kembali seperti kita yang dahulu; dikagumi dan dihormati oleh negara luar!

Apapun kita wajib bersyukur kerana diberikan nyawa dan nafas oleh Allah SWT untuk menempuh liku-liku kehidupan yang mendatang.

Semoga kita semua rakyat Malaysia diberi perlindungan dan selamat sejahtera di bawah rahmat Allah SWT.

Amin Ya Rabbal Alamin...

01HB JANUARI 2014

No comments:

Post a Comment