Followers

Wednesday, April 24, 2013

Teka Teki Teka Tekuk Pisang Goreng Wangsa Maju

Sesiapa yang tinggal kat Wangsa Maju atau dekat-dekat area ni mesti dah tau pasal gerai pisang goreng yang satu ni.Ala... gerai yang sebelah medan selera seksyen 1 tu la, area blok F depan PUTRA tu ha...Mesti ramai tertanya-tanya apa hal gerai ni dah tak beroperasi? Mau dekat setahun aku rasa.Bila jumpa kengkawan, semua tanya bila nak bukak gerai? Apahal gerai goreng pisang kat sebelah medan selera tu? macam-macam lagila soalan cepu emas aku dengar.Dah jadi teka teki plak isu operasi gerai goreng pisang ni.

Okla, sebelum aku cerita panjang lebar aku kena cerita dulu sejarah ringkas gerai ni...

Gerai ni sebenarnya dah mencapai umur 18 tahun.Mula-mula owner start ngan bisnes nasik lemak.Tapi sebab banyak saingan, campur kerja berat termasuk bersengkang mata sampai tengah malam masak sambal.Last-last setahun lebih je tahan.Berenti jual nasik lemak tak bererti berenti bisnes.Dapat pulak resepi buat pisang goreng daripada kawan owner.Resipi ni bukan sebarang resipi... ramai tanya ada letak telur ke ada campur serbuk gian ke? itu semua takdak.Mengarut! Tapi aku tak boleh dedahkan resepi ni.Ada orang pernah tawarkan aku RM500 masa aku lepas SPM sebab nak korek rahsia resepi ni.Nasib baik aku tau nilai RM500 masa tu berapa.So, sorila aku nak bocorkan rahsia tu.Lainla RM500 ribu.hahaha...

Resepi ni istimewanya, tepung akan melekat kat pisang tu bila digoreng.Kalau korang perasan orang biasa yang jual goreng pisang ni, tepung dia biasanya tak melekat.Kadang-kadang dah beli tepung dah tercabut, tinggal pisang je jadi togel.Pisang goreng apa macam tu? Keduanya, tepung ni rangup.Kadang-kadang customer siap mintak serdak-serdak tapau bawak balik.Sedap macam snek kot? Ketiganya adunan tepung dia ada rasa tersendiri.Tak macam orang berniaga pakai tepung goreng adabi.Memang lain rasanya.Kalau pakai tepung adabi ni kita boleh kenal rasa dia.Yang paling istimewanya, kawan owner yang ada resepi ni dah tak berniaga.Bermakna dalam KL ni tinggal sorangje la yang pakai resepi ni untuk berniaga!

Apasal tak berniaga dah?

Okla... berbalik pada persoalan tadi, kenapa gerai dah tutup hampir setahun.Mungkin korang tak tau sebenarnya 1 Malaya pokok pisang ni dah kena penyakit Moko.Penyakit ni membuatkan pisang menjadi kematu atau keras.Daun pisang pun jadi kuning dan layu.Aku dengar Kementerian Pertanian pun tengah carik usaha nak lawan penyakit ni sebab ramai yang terkena impaknya termasuk peladang, industri kerepek, peniaga pasar tani, peniaga goreng pisang dan yang paling terasa... penggemar pisang goreng sebagai santapan waktu petang!

Kalau korang perasan, memang susah nak dapat pisang sekarang, kalau ada pun jual mahal.Dulu harga sesikat dalam 1 kilo harga 70 sen 90 sen.Sekarang dah melebihi RM3 sesikat! Macam mana nak beniaga macam ni? Tak pulang modal! Bila kita jual 3 keping yang potong nipis-nipis singgit mau kena komplen.Tapi itulah realitinya.Nak-nak pulak berniaga dalam masyarakat yang kita kenal, bukan orang lain pun, semua jiran-jiran yang dah kenal.Ini Wangsa Maju bang, bukan meniaga kat sebelah PUTRA Masjid Jamek KL sana tuh.Kat sana tarukla 3 keping singgit.Lepas beli mengutuk belakang.hahaha...

Bukan tak boleh meneruskan bisnes jual keropok, cekodok pisang, cendawan goreng atau keledek goreng.Tapi owner berkeras nak jugak mesti ada goreng pisang sebab ini trademark ataupun core bisnes.Orang akan tanya jugak pasal pisang goreng bila datang gerai ni.Betul jugak tu... So, tinggallah gerai tersadai walaupun dah ramai orang datang rumah tanya nak sewa meniaga malam-malam bukak kedai makan.Tapi lupakanlah yer sebab selagi kudrat ada, owner memang berhasrat nak bukak balik gerai pisang goreng ni bila keadaan dah mengizinkan.

P/S : Ini semua ujian daripada Allah SWT.Sama-samalah kita doakan pisang lekas sembuh yer.Insya Allah...


Gambar terbaru Gerai Banana Paradise.Walaupun macam rumah tinggal, tetap laku orang nak sewa!

Gerai Pisang Goreng 'Banana Paradise' semasa zaman kegemilangannya.

Core bisnes : Pisang Goreng

Keledek goreng (makan ngan kopi O sedap dowh...).

Cendawan goreng cicah sambal kicap, ada peminat tersendiri...

Cekodok pisang ngan cekodok ikan bilis (My feveret).


Keropol lekor Ganu...
                                       
Penyakit Moko umpama H7N9 untuk makhluk bernama pokok pisang ni.

Nampak jelas pisang jadi kematu.Monyet 'Mat Kool' pun marah kalau tau ni.

3 comments:

  1. Replies
    1. Pisang goreng kematu aderla.Nak? hehehe...

      Delete
  2. serius windu giler grg pisang mkcik ni..even klo maklong sy dtg dr singapore pon soh bli grg pisang ni..tp skrg dh xde..jrg dh mkn grg pisang..sbb tmpt len wt xsedap mcam mkcik ni wat..;(

    ReplyDelete