Followers

Monday, April 29, 2013

Tangkap Udang Sungai @ Taman Rimba Templer, Rawang

Ahad semalam aku ngan family dah tak tau dah nak pergi mana.Kitaorang ni sebenarnya minat pergi mandi manda kat sungai sambil layan nature.Anak aku yang sulung tu memang suka main pasir.Bila fikir-fikir balik mana la port yang menarik selain Ulu Yam... kat sana kalau weekend memang penuh orang.Kerete je memang payah nak parking.Semua lot mandi manda konpem 'FullHouse'.Tambahan lak geng-geng mat rempit suka sangat tunjuk bakat dorang kat jalanraya Empangan Batu sana.Sangat-sangat tak berkenan aku...
Apa lagi tempat mandi yang dekat-dekat KL ni yea.... selain Ulu Yam? Aku tau kawasan mandi-manda yang hampir dengan KL ni banyak macam Air Terjun Kemensah, Empangan Klang Gate, Hutan Lipur Lentang Karak, Sungai Janda Baik Bentong, Sungai Bukit Belacan, Sungai Congkak, Sungai Pangsun, Sungai Pisang Gombak, Sungai Lagong Selayang, Air Terjun Hutan Lipur Templer dan Air Terjun Semenyih.
Masalahnya semua tempat yang aku sebut ni semua dah pergi dan ada antaranya kitaorang malas nak repeat dah sebab faktor-faktor kebersihan air dan persekitaran setempat.Last-last dah tak tau nak pergi mana, hmmm... baik mandi sungai kat Hutan Lipur Templer Rawang jela... Boleh bagi kera makan snek.Hehehe...
Sampai je kat sana aku lalu satu tempat yang dipanggil Hutan Rimba Templer (dekat-dekat area situ jugak).Sebelum ni aku tau ada sungai kat situ cuma malas nak pergi sebab tu kawasan budak-budak PLKN buat latihan.Tapi aku fikir baik aku survey sana mana tau ada port lagi menarik? Sebelum ni aku masuk-masuk pintu gerbang terus pusing kiri sebab situ ada taman, kedai makan ngan taman permainan kanak-kanak.Kalau jalan terus nampak macam jalan mati.Jalan pun tak brape elok.Tapi hari ni kita jalan terus untuk survey, bosan punya pasal.
Jalan punya jalan jumpa baik punya port baru.Tempat pun cantik dan yang penting tak ramai orang! Adala dalam 3 famili je yang mandi manda kat sana weekend-weekend macam ni.Heran gak aku... Aku pun tanyela satu brader tu, dia cakap orang tau tempat ni tapi banyak orang lebih suka pergi Air Terjun kat Hutan Lipur Templer.Kat situ ada air terjun dan banyak kera, tempat makan dan kemudahan lain.Kat sini kurangla sebab takde tempat makan dan kemudahan, pastu kalau ada budak-budak PLKN memang jadi ramai tempat ni.Tapi kalau program PLKN dah abis, tempat ni jadi best sebab takde ramai orang.

Ooooo.... itu macam ka?

Mini dam... 

Kemudahan parking... kosong time weekend! Jalan atas tu menghala ke swimming pool awam.

Tandas awam... malangnya berkunci hari tu.

Aktiviti tangkap udang sungai... spesis yang terancam.

Model tak berbayar... hehehe.

Air sungai yang cetek... sesuai untuk budak-budak mandi manda.

Taman permainan kanak-kanak... masih tidak dicemari dengan unsur-unsur vandalisma lagi.

Anak aku yang sorang ni takut air...

Pintu gerbang jadi pedoman kepada sesiapa yang berminat nak datang sini.

Seekor kera kelihatan disini...selamba je blah lepas selongkar tong sampah.

1 comment:

  1. Buat saudara punya permasalahan ekonomi: hub aki santoro,karna saya sudah membuktikan bantuan aki santoro yang berminat,hub aki santoro di nomor 0823 1294 9955, atau KLIK DI SINI

    ReplyDelete